Muzaffer Akyol’dan yeni sergi: Ateş suya değer, su sevinir ateş söner

T24 Kültür Sanat

Türk resminin önde gelen sanatçılarından Muzaffer Akyol‘un yeni sergisi, “Ateş suya değer, su sevinir ateş söner” başlığıyla Bodrum’da açılıyor.

Serginin açılışı, Muzaffer Akyol’un katılımıyla Bodrum Göltürkbükü’ndeki Touch Sanat Galerisi‘nde 5 Haziran Çarşamba akşamı saat 19.00’da yapılacak.

Göltürkbükü Hebil Caddesi numara 11/431’de adresindeki Touch Sanat’ta bir ay açık kalacak sergi 5 Temmuz’a kadar görülebilecek.

Muzaffer Akyol, Türkiye’nin ilk, dünyanın en önemli Sümerologlarından biri olan 110 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ‘ı resmettiği “Dağana” isimli eserinde kendisinden şöyle bahsediyor;

“Bir asrı aşmış ömründe hala düşünen, hala yazan, gören ve anlatan bir bilgedir. Sümerlerin sırrını çözümleyen ve uygarlıklar arası köprüleri kuran bir bilgedir Muazzez İlmiye Çığ. Onu tanımanın, onunla söyleşmenin onurunu hep yaşadım. Cumhuriyetin çok değerli sembollerinden Biridir Muazzez İlmiye Çığ. Önünde saygıyla eğiliyorum.”

Şair, yazar Ataol Behramoğlu, Muzaffer Akyol’dan ve eserlerinden şöyle bahsediyor;

“Muzaffer Akyol’un resimlerini birbiri arkasına gördükten sonra zihnimde beliren iki sözcük ‘simge’ ve ‘gizem”‘oldu. Asmalı Mescit’teki birkaç katlı atölye-evin odalarını gezerken de hissettiklerim aynı şeylerdi. Bu simgesellik ve gizem, tablolardan, çizimlerden taşarak atölye-eve de sinmiş gibiydi. Benzer bir duyguyu bir kez de Paris’te Gustavmoreau’nun müze evinde yaşamıştım. Akyol’da Moreau’dan daha fazla ışık, daha fazla açık renkler olduğu kuşkusuz. Dünyaları da birbirinden kuşkusuz ki farklı. Akyol’un simgelerinin götürdüğü dünya, tümüyle bize aittir. Servileriyle, balıklarıyla, kuşlarıyla; ünlü kurbağası, başkaca hayvanları, ağaçlarıyla ve simetri duygusuyla bize, bizim kültürümüze ait bir dünya bu. Öte yandan Chagall’a, Klimt’e, Pıcasso’ya, izlenimcilere de yer var bu dünyada. Akyol belli ki yerinde duramayan bir sanatçı. Ve yine belli ki duygularıyla olduğu kadar düşünceyle de çalışan bir ressam. Duyguya da düşüncenin hangi resimde ötekinin önüne geçtiğine karar vermek kolay değil. Bunu öyle sanıyorum ki ressamın kendisi de kolayca açıklayamaz. Ben bir sanat eleştirmeni değilim. Hele resim eleştirmeni hiç değilim. Fakat bedenimi dalgalara bırakır gibi bir resmin dünyasına bırakmayı ve o dünyada gidebildiğim yere kadar gitmeyi seviyorum…


Muzaffer Akyol kimdir?

1945 yılında Trabzon’da doğan Muzaffer Akyol, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nde öğrenim gördü.

Çevreden ve güncel yaşamdan seçtiği konularını, kendine özgü tarzıyla yorumlayan Akyol, toplum ve gelenek ilişkisine karşı görsel-eleştirel tavrıyla biliniyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Hollanda’da sergiler düzenlemiş olan sanatçı yaşamını ve çalışmalarını İstanbul’ ve Bodrum’da sürdürüyor.

Muzaffer Akyol, ortak sergiler de düzenlediği ressam/müzisyen Gaye Su Akyol‘un da babasıdır.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir